More About Hockey: Zaalhockey

More About Hockey:  Zaalhockey

De winter staat voor de deur;  de temperaturen gaan richting het nulpunt, het wordt steeds vroeger donker en we gaan weer de zaal in! In de wintermaanden december, januari en februari gaan veel hockeyers in de zaal verder spelen. Maar hoe zit het nu eigenlijk met dat zaalhockey, zijn wij Nederlanders daar ook zo goed in als op het veld?

De geschiedenis

De oorsprong van de zaalhockey sport ligt in Duitsland en Oostenrijk, in deze twee landen werd voor het eerst aan zaalhockey gedaan. In deze twee landen is zaalhockey een echte topsport, vooral in Duitsland hier is zaalhockey wellicht populairder dan veldhockey. Maar Nederland dan, wanneer zijn wij begonnen met zaalhockey? Omdat de winter van 1962/1963 in Nederland zo streng was, en hierdoor het veldhockey stil lag, gingen mensen de zalen in. In de jaren ’60 is zaalhockey een stuk populairder geworden, in 1969 werd bijvoorbeeld het eerste Nederlands Kampioenschap georganiseerd. De volgende jaren bleef het zaalhockey in Nederland maar groeien en groeien. Het duurde heel lang voordat we ons eerste zaalsucces boekte, in 2000 werden de Nederlandse Mannen Europees Kampioen bij de B-landen. Vanaf dat moment ging Nederlands meedoen met de ‘grote jongens’, de A-landen. In 2007 boekte de Nederlandse Vrouwen een groot succes door op het WK 7 wedstrijden te winnen en zich te kronen tot wereldkampioen. In 2015 werden zowel de Dames als de Heren wereldkampioen, hét grootste succesjaar in de Nederlandse zaalhockey geschiedenis.

Het spel

In het zaalhockey zijn er weer hele andere regels dan in het veldhockey. De bal mag bijvoorbeeld alleen maar hoog als het een schot op goal is, anders is het een overtreding. Een ander verschil is dat je niet tegen de bal mag slaan met zaalhockey. Dit enkele voorbeelden, maar je leest het al; behoorlijke verschillen met veldhockey. Het veld waarop we zaalhockey spelen is ook anders, zo speel je op een veld van ongeveer 40 meter lang en 20 meter breed. In de zaal zijn er geen zijlijnen, deze worden vervangen door balken. Je mag de balken gebruiken om tegen aan te spelen bijvoorbeeld, een goede tactiek! Je speelt ook met minder man, een zaalteam bestaat uit maximaal 12 spelers waarvan er 6 in het veld staan zo kun je dus lekker doorwisselen tijdens wedstrijden.

Populariteit van zaalhockey

De KNHB maakte ondanks bekend dat er meer dan 10.000 teams aan zaalhockey doen dit jaar. Heel veel clubs proberen zoveel mogelijk teams de zaal in te krijgen. Door zaalhockey word je technisch een stuk vaardiger en kun je lekker blijven door sporten tijdens de wintermaanden. En buiten deze voordelen vinden heel veel sporters het gewoon een heel leuk spelletje. Of zaalhockey ooit net zo groot wordt als het ‘gewone’ hockey? We gaan het zien! Het is in ieder geval een mooie toevoeging aan onze hockeysport.

 

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

Om onze website zo goed mogelijk te laten werken, maken wij gebruik van cookies. Lees ons privacystatement voor meer informatie hoe jouw gegevens worden opgeslagen en beschermd.