Tussenjaar door STUFI?

Een tussenjaar of gaan studeren met de basisbeurs in zicht?

Ben je er nog niet uit wat je wilt studeren na het behalen van je diploma? Je kunt ervoor kiezen om een tussenjaar te nemen en 2.700 euro voordeliger uit te zijn door in 2023 te starten met een studie.  Klinkt aantrekkelijk, vind je niet?

Zoals de meeste al hebben gehoord komt de basisbeurs weer terug, echter wel pas vanaf het schooljaar 2023-2024. Dit betekent dat het schooljaar 2022-2023 nog één jaar via het leenstelsel gaat. Maar wat is nu precies de basisbeurs en het leenstelsel, wij geven een korte uitleg. Een basisbeurs is kijkend naar de prestatiebeurs van voorheen, een lening van de overheid die uiteindelijk omgezet wordt in een gift om te kunnen studeren. Zodra je als student een studie afrondt in 10 jaar tijd wordt de gift kwijtgescholden. In het geval van de basisbeurs die nu op tafel ligt, is dat een student maandelijks een bedrag krijgt die verschillende kosten moeten dekken. 

Hierbij wordt er onderscheid gemaakt in studenten die thuiswonend zijn en studenten die uitwonend zijn. Woon je als student nog thuis kun je een bedrag van € 108 euro per maand verwachten en ben je uitwonend € 300 euro. Ook willen ze de bijverdiengrens afschaffen voor het mbo, wat voor hbo en wo al is afgeschaft. Het is namelijk goed voor de algemene ontwikkeling, om werkervaring op te doen en schulden te verminderen. Dit betekent dat je lekker kan gaan cashen naast je studie.

Het leenstelsel is op dit moment nog van toepassing, wat inhoudt dat je tegen ‘gunstige’ voorwaarden geld kan lenen. Al het geld dat je vervolgens leent moet je allemaal terugbetalen in 35 jaar. Kijkend naar de basisbeurs waar een gedeelte wordt vergoed door de overheid, is bij het leenstelsel zo dat je alles moet terugbetalen. Je kan dan ook wel spreken van ‘pechstudenten’. Als je nog niet weet wat je wilt studeren kan je ook een jaar lekker werken en een buffer opbouwen. Zodat je een jaar langer kan nadenken over de juiste studiekeus en het recht hebt op een basisbeurs. Studeren is nou eenmaal duur, met of zonder beurs, dus een buffer is altijd fijn om te hebben.

Heb je affiniteit met hockey? Dan hebben wij de leukste baan voor jou! Tijdens een tussenjaar kan je bij ons lekker komen werken. In het zonnetje op het hockeyveld en tijdens Hockeyloverz waar je feest en werkt tegelijkertijd. Je vergroot hierbij ook nog eens je netwerk waardoor je al met een voorsprong begint met studeren. Gaan we samen lol maken op het hockeyveld? Bekijk hieronder ons aanbod en reageer gelijk. 

Join the crew HockeyWerkt